Ciltte meydana gelen çatlakların oluşumunu engellemek ve tedavi etmek adına çatlakların nasıl ve neden oluştuğunu öğrenmek önemlidir. Çatlakların nedenlerinin bilinmesi çatlaklar için doğru tedavi seçeneğini belirlemede ve uygulamada önem arz etmektedir. Örneğin gerilmeler spordan kaynaklı meydana geliyorsa gerilme baskını azaltmak ve spordan sonra cildi beslemek çatlakları engelleyebilir. Bu yazımızda da sizlere nedenleri ile beraber çatlakları nasıl önleyebileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.
Çatlaklar için Ne Yapılabilir ?
Epiderm, derm ve hipoderm olarak sıralanan cilt katmanlarında , cit sağlığını koruyan kolajen hücrelerinin ve elastin lifleri yaşadığı tahribatların sonucunda açığa çıkan cilt çatlakları, erken müdahale ve doğru tedavi metodu ile çözüme ulaşabilecek bir cilt hastalığıdır.Bir çok kaynakta, çatlakların tedavisinin mümkün olmadığı yada illaki klinik işlemler gerektiği gibi yönlendirmelerin olduğunu görmek, zaman ve olanak sıkıntısı yaşayan insanların bu cilt sorunlara tabiri caizsse yaşamaya mahkum edilmesi ise son derece saçmadır. Oysa çatlaklardan kurtulmak mümkündür ve kanıtlanmış bir çok tedavi seçeneği bulunmaktadır.Kimyasal peeling ve bir takım bitkisel yağ ve vitamin uygulamaları ile hem çatlakların oluşumun engellenmesi hemde sirayet eden çatlak sorunlarının çözümünde yerinde tedavi olanakları bulunmaktadır. Aşağıda çatlakların nasıl oluştuklarına dair bilgiler verildikten sonra çatlakların bu oluşumlarının önüne nasıl geçeceğiniz hakkında da bilgiler verilecektir.
Çatlaklar Nasıl Oluşur ?
Cilt çatlakları bir çok nedenden ötürü olabilir. Günümüzde en yaygını hızlı alınan kilolardır. Bu durumda şiddetli bir gerilme ile karşılaşması, hormonal değişimler, beslenme düzensizlikleri gibi durumlara bağlı olarak da ortaya çıkar. Buna basit anlamda yırtılma ve yara denilebilir. Deri cilt çatlaklarını kollajen sentezleyerek iyileştirmeye çalışır ama her yaranın sonucunda nasıl bir iz kalıyorsa çatlakların sonucunda da iz kalır. Özellikle gebe olan kadınlarda vücut dengesinin değişimine bağlı olarak çıkma olasığı çok yüksektir. Cilt çatlaklarında bilinmesi gerek en önemli şey çatlağın gelişmeden yok edilmesini sağlamaktır.
Çatlak Neden Olur ?
Ergenlikte çok hızlı kilo alma, çok hızlı bir şekilde boy atma durumlarında kollajen yetersiz kalırken, hamilelikte de karının genişlemesi sebebiyle özellikle göbek bölgesi ve basenlerde ve memelerin büyümesi ve sütle dolması sebebi ile emzirme durumunda da ortaya çıkan bir durumdur. Kaslarını hızlı geliştiren sporcularda da bu durum gözlemlenir.Çatlak gelişiminde genetik faktörlerde rol oynamaktadır. Herkeste çatlak ortaya çıkmayabilir. Ancak hamilelerin genellikle %90’ında, ergenlik döneminde kızların %70’inde erkeklerin ise %40’ında çatlak oluşumu gözlemlenir. . Çatlak olan derinin üst tabakasında deride bir incelme olur, orta tabakada ise kollajen liflerde değişiklikler, elastik liflerde de parçalanmalar meydana gelir.
Cilt bakımında aksaklıklarda çatlak oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden çatlakların oluşumunun önlenmesinde besin dengesi özellikle A, E ve C vitaminlerinin bol tüketimi ve egzersizler önemli rol almaktalar. A ve C vitaminleri dışarıdan vücuda sürülerek de çatlakları için ciddi bir bakım yapılabilir.
Kaynak: www.guzellikveciltbakimi.net
Cilt Çatlaklarını Önlemek
Bir kişinin çatlak oluşumunun mümkün olmamasının garanti etmenin bir yolu olmamasına rağmen, aşağıdaki ipuçları olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir:
Omega 3 Kullanımı
Chia tohumları bitki bazlı bir omega-3 kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri cildin esnek kalmasına yardımcı olur. Soğuk su balıklarının çoğunda, aşağıdakiler dahil olmak üzere, omega-3 bulunur:
- Somon
- ringa
- orkinos
- sardalya
Omega-3'ün vejetaryen kaynakları şunlardır:
- Chia çekirdekleri
- keten tohumu
- ceviz
- yosun
- soya fasulyesi
Hamile kadınlar, ne kadar balık yemenin güvenli olduğunu doğrulamak için bir doktora danışabilir. Ayrıca cıva oranı yüksek balıklardan uzak durmalıdırlar .
D Vitamini
D vitamini sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Bir kişi sıklıkla D vitaminini güneş ışığından alabilir.Bununla birlikte, çok fazla güneş ışığına maruz kalmak cildin yaşlanma ve kanser riskini de arttırır . D vitamini takviye edilmiş yiyecekleri yemenin ve gerektiğinde takviye almanın, cildi güneşe maruz bırakmadan D vitamini almanın güvenli bir yol olduğunu belirten uzmanlar vardır.
Gebelik Sürecinde Sağlıklı Kilo Alımı
Uzamnlar sağlıklı bir kiloda zaten hamile kadınlar için toplam 11-15 kg almaları önerilir. Hamilelikten önce fazla kilolu olan kadınlar 8-10 kilo , düşük kilolu kadınlar ise 18 -20 kiloya kadar kazanmaları normaldir. Hamileler, hamilelik sırasında ne kadar kilo alacakları konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır, çünkü altta yatan sağlık koşulları da durumu etkileyebilir.
Cilt Nemlendiricisi Kullanın
Cildi düzenli olarak nemlendirmek, çatlak izlerini önlemeye yardımcı olabilir.Çatlak izlerini önlediği kanıtlanmış krem veya yağ yoktur. Ancak, cildi esnek tutmak bazı kişilerde riski azaltmada yardımcı olabilir. Nemlendiriciler, cilt uzarken meydana gelen kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Bir gözden geçirme , kremlerin ve yağların da çatlak izlerini önlemeye yardımcı olabileceğini buldu, ancak bunu doğrulamak için daha yeni araştırmalar yapılması gerekiyor.
Anabolik Steroid Kullanımı Önlemek
Anabolik steroidler cildin yapısını zayıflatır, bu nedenle bazı sporcular gibi onları kullanan insanlar izlerini daha fazla çekebilirler. Anabolik steroidler, insanların astım , alerji, lupus , artrit ve diğer birçok durumu tedavi etmek için kullandıkları ilaçlar olan kortikosteroidler ile aynı değildir .
Bol Miktarda Meyve ve Sebze Tüketin
Araştırmacılar, herhangi bir özel vitaminin gerilme izlerini önlediğini ispatlayamamıştır, ancak kanıtlar, cildin sağlıklı kalmak için A, C, E ve çinko gibi çeşitli besin maddelerine ihtiyaç duyduğunu göstermektedir . Meyve ve sebzeler bu ve diğer vitamin ve mineraller bakımından zengindir.
Konuyla alakalı olarak, blogumda bulunan diğer yazılardan çatlaklar için TCA peeling uygulamasının tedavi yöntemleri içinde en dikkati çeken uygulama olması sebebi ile size lik olarak sunulmaktadır. Yazımın sonuna gelirken yazıma gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederi iyi okumalar dilerim
Paylaş
Çatlaklar Neden ve Nasıl Oluşur ?
4/
5
Oleh
Fatma Temiz