Son dönemde son derece popüler olan ve çatlak tedavilerinin yanı sıra ciltte herhangi bir sebepten meydana gelen skar yani yara izi tedavilerinde sıklıkla duyduğunuz kimyasal peeling uygulamasının çatlak tedavisinde nasıl kullanıldığı hakkında sizlere bilgi vermek amacı ile aşağıdaki yazımızı sizlere sunuyoruz.
Kimyasal Peeling Çatlak Tedavisi
Vücut çatlaklarının oluşum nedenleri hakkında blogumuzda bulunan diğer yazılarımızda ele aldığımız gibi, çatlağın oluşum nedenlerini tek bir nedene bağlı değildir. Cildin alt katmanlarında sürekli hareket halinde bulunan kollajenler ve elastin liflerin , hormanal dengesizliklerden, beslenme alışkanlıklarına, dengesiz kilo alış verişlerinden, hamilelik sürecinde yaşanan hormon değişiklikleri sonucunda meydana gelen değişimlere veya ilaçlara (özellikle kortizonlara) kadar bir dizi nedenden dolayı yırtılır. Bu yırtılmalar sonucu açığa çıkan çatlaklara vücut çatlakları denilir.
Ancak , nedeni ne olursa olsun cilt çatlaklarının tedavisi hakkında bilinmesi gereken en önemli durum, erken müdahale ile çözüme kavuşturulma şansının daha yüksek olması ihtimalidir. Doku tabakasında, kolajen ve liflerin tahribatına bağlı olarak ortaya çıkan çatlakların cildin bir parçası olmadan yani kalıcılaşmadan tedavi yöntemi belirlenmeli ve çatlağın giderilmesi sağlanmalıdır. Bu tedavi yöntemleri arasında bulunan peeling uygulaması için son derece etkili olmakla beraber cilt durumunuza uygun olabilecek farklı asit oranları ve çeşitleri ile siz geniş bir tedavi yelpazesi sunmaktadır.
Kimyasal Peeling Nedir ?
Cildin yenilenmesi için cildin üst tabakasının katmanlar halinde soyulmasına ve iyileşmesine kadar süreci sağlayan uygulama peeling olarak geçmektedir. Eğer bu peeling uygulamasında kimyasal bir içerik kullanıyorsanız bunun adı kimyasal peeling'tir. Cildin çeşitli aha (alfa hidroksi asit), bha (beta hidroksi asit) veya tca (trikloroasetik asit) ile soyulması ve yenilenmesi sağlanmaktadır. Cilt lekeleri, yara izleri, jilet izleri, faça izleri, sivilce izleri, cilt lekeleri, dövme silme, tırnak mantarı, ayak mantarı, nasır, genital siğiller ve normal siğiller gibi cilt üzerinde bulunan kusurlara karşı kullanılır. Yaklaşık altmış yılı geçkin bir süredir Avrupa ve Amerika'da dermetolojik problemlerin giderilmesi maksadıyla kullanılmaktadır. Fakat ülkemizde yeni yeni bilinmeye başlanmakta ve etkileri ile giderek artan bir popülerliğe ulaşmaktadır. Çatlak tedavisinde hem cilt soyma hem de cilt altındaki kolajen ve elastin seviyesini arttırma amaçlı kullanılan bir yöntem son derece etkilidir ve lazer tedavisi gibi pahalı tedaviler için alternatif olabilmektedir. Bu uygulamalar için en çok tca ve glikolik asit çatlak tedavisi kullanılmaktadır.
Kimyasal peeling asitlerinden tca veya glikolik asit çatlak tedavisinde en çok tercih edilen asitler arasında olmasının nedenleri arasında cildinizde daha iyi reaksiyon göstermeleridir. Bu asitlerden sonra özellikle madecassol gibi centella-asiatica içeren kremler, a vitamini, b5 vitamini ve c vitamini kullanılmalıdır. Özellikle a vitamini çatlak tedavisi konusunda başarılı bir vitamindir. Ama a vitamini ile çatlakları gidermek isterseniz, retinol formu kullanılmalıdır, genelde acnelyse, tretin gibi retinoik asit içeren formları bunun için uygundur ve bu kremler bir hafta düzenli kullanıldığında leke bırakma potansiyeli yüksek ürünlerdir. Ayrıca c vitamini çatlak tedavisi için saf c vitamini formu olan l-ascorbic acidi tercih edilmeli, bu formun özelliği tek kullanım olarak seyreltilmeleridir, yani kullanacağınız kadarını seyreltip uygulamalıdır.
TCA Peeling Çatlak Tedavisi
Tca çatlak tedavisinde genelde düşük oranlı asitlerle başlanmaktadır, bunun amacı cildi gözlemlemek ve asitin cilde tepkisini ölçmektir. Yüksek oranlı asitler ciltte iyileşme sürecini geciktirecek derecede derin soyulmalar yapmaktadır. Bu yüzden cilt tipinize uygun asiti belirlemek için bir uzmandan yardım almanız önemlidir. Öneri olarak Tca için %20 veya %25 gibi bir asit oranıyla cildinizde ilk uygulamada 1,5 dakika bekleterek uygulama yapabilirsiniz. Daha sonraki uygulamalarda soyulmanın kalınlığına göre - yani soyulma ince olursa süreyi 3 dakikaya çıkarabilirsiniz - süreyi azaltıp arttırabilirsiniz. Çıkmanız gereken maksimum asit oranı %40 tca olmalıdır. Ayrıca çatlaklarınız eğer göğüslerinizdeyse bu durumda, göğüsteki cilt çatlakları için tca kullanacaksanız %25 oranını geçmemeye özen göstermelisiniz. Hızlı sonuçlar almak için yüksek oranlarda kullanımı cildinize daha ciddi zararlar vereceğinde dikkatli kullanmalısınız. TCA ürünleri genelde dolandırıcılığın fazla olduğu bir piyasa da satılmasından kaynaklı güvenilir bir satış yapan firma olan http://doakimya.com alabilirsiniz.
Çatlaklara TCA Nasıl Uygulanır ?
Temizlediğiniz cildinizde sadece çatlakların üzerine (bu konu önemli çevreye çok taşırmamaya özen göserilmelidir) kulak çubuğu yardımıyla tca sürülmeli ve ilk uygulamada yukarıda aktarıldığı gibi sürmeye başladığınız andan itibaren 1,5 dakika bekletilmeli ve ardından bol suyla yıkamalısınız. Peki bir buçuk dakika her zaman yeterli midir? evet yeterlidir ve cildinizi gereksiz zorlamamanız gerekmektedir. Ne kadar düşük asit ne kadar az bekletme, o kadar az risk demektir, tabi bu durumda çatlakların geçirilmesi daha uzun zaman gerektirecektir. Fakat cildinize zarar vermemeniz açısından bu önemlidir.
Uyguladığınız asiti bol suyla yıkayınız, bu önemli asiti ciltten uzaklaştırınız. Eğer asiti nötrlemek isterseniz kimyasal peeling sonlandırıcı solüsyon olarak karbonat kullanabilirsiniz. Bir büyük pet su şişesinin içerisine 2 çay kaşığı karbonat atarak iyice çalkalayın ve soğutun, bu suyu asit sonlandırma solüsyonu olarak peeling uygulaması sonrası kullanabilirsiniz. Bu tarz bir sonlandırma solüsyonu kullanırsanız cildinizi bu sudan sonra tekrar tekrar yıkayın.
Cildinize asiti uygulayıp sonlandırdıktan sonra, hazırlayacağınız bir merhemle bakım yapmalısınız. Merhemde özellikle madecassol kullanın, çünkü madecassol gotu kola bitkisi içerir ve çatlakların giderilmesinde oldukça etkili bir kremdir. Bir tüp madecassole, 10 gr çinko oksit, 10 ml e vitamini ilave ettiğinizde peeling uygulanan alanın hızlı iyileşmesini sağlayacak merheminiz hazır demektir. Bu hazırladığınız kremi günde 3-4 defa asit sürdüğünüz çatlak bölgesine uygulayın, kremi uygularken çok bastırmamaya özen göstermelisiniz. Uygulama yaptığınız bölge en geç bir hafta içinde soyulacaktır. Kesinlikle ama kesinlikle ciltte meydana gelen kabuklanmayı soymamanız gerekir ve bu kabuğun kendi kendine atmasını ve iyileşmesini beklemelisiniz. Soyulan alanlarda pembemsi bir görünüm açığa çıkacaktır ve işte bu pembelik cilt altında kolajen ve elastin oluşumu anlamına gelmektedir.
Asit ayda bir defa uygulanır ve bu cildin iyileşmesi için geçen süredir. Ayrıca soyulmadan sonra cildinize a vitamini ve c vitaminli bakımlar yapmalı ve cilt altındaki kolajen ve elastin sentezini arttırmalısınız. Sabırlı olursanız çatlak derinliğine göre değişen süreler de olsa da genelde 6 ile 12 ay arasında çatlak sorunundan kurtulmuş olursunuz.
Ayrıca çatlak tedavisinde günlük bakım yapmak için düşük asit kullanımı için glikolik asit çatlak tedavisi yazıma bakabilirsiniz. Sorularınızı yorumlar kısmından sorabilirsiniz.
Paylaş
Çatlak Tedavisinde TCA-Kimyasal Peeling Uygulamaları
4/
5
Oleh
Fatma Temiz
2 yorum
yorumBunların cilde bir zararı varmıdır eczanelerden bulabilir miyiz yukarıda yazanlari?
Cevaplaen fazla kaç seans yapılması gerek acaba ?
Cevapla