Çatlak Bakımında Bitkisel Yağlar

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş
Bitkisel yağlar yaşamımızın her alandı bize fayda sağlamaktadır. Saç sağlığımızdan cilt sağlığımıza, vücut için gerekli besinlerden ayuverdi tıbbına kadar bir çok alanda bu yağlar kullanılmaktadır. Bu makalede bitkisel yağların çatlak tedavisinde ne kadar etkili oldukları hakkında bilgiler verilecektir. 

Cilt Çatlakları ile Başa Çıkma

Çatlak Bakımında Bitkisel Yağlar
Cilt çatlakları bir çok insanın hayatının bir döneminde ortaya çıkma riskinin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda çatlak hakkında bilinçlenmemizinde önemi ortaya çıkıyor. Dermatolojik sorunların büyük bir bölümünün vücut sağlığımıza gereken önemi göstermememize bağlı olarak ortaya çıktığını da bilmemiz gerekmektedir. Elbette genetik yollarla yada bir takım iç hastalıkların yansıması olarak ortaya çıkan yapılarla da sorunlar olması gerekenden daha fazla artabilir fakat cilt hastalıklarının erken müdahale ile engellenmesi, türüne ve cilt yapısının özelliklerine bağlı olarak seçilen tedavi yöntemi ile sorundan kesin olarak kurtulmanın mümkün olduğu da bilmek gerekmektedir. 


Çatlaklara engel olabilmek için karın, göğüs ve bacakların esnekliğin sağlanması gerekmektedir.  Çeşitli yağlar cildin esnemesine yardımcı olur, ayrıca kollajen ve elastin tabakasını güçlendiren a, c, b, ve e vitaminleri cildi diri tutulması gerekmektedir. Ayrıca bu bölgelere masaj yapılması kan dolaşımını hızlandıracağından çatlaklara karşı koruyucu olabilir. Dengeli beslenmek ve bol su içmek de cildin sağlıklı bir yapıya sahip olmasında ve çatlaklara karşı kendini korumasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. 



Çatlaklara İyi Gelen Yağlar

bazı yağların ciltte oluşan çatlaklara iyi geldiği biliniyor, bizde bu yağların neler olduğunu içeriklerini ve çatlağa neden iyi geldiğini anlatacağız. Yerli kaynaklar maalesef bu konuda da çok birbirinin aynı yazılar içeriyordu, yabancı kaynaklardan taramalar ve okumalar eşliğinde hazırlandı bu yağ bilgileri.

Kakao Yağı

İşe evvela kakao yağından başlayalım. Kakao yağı normal oda sıcaklıüında katı olan bir yağ, Esas tüketim alanı çikolata imalatı olsa da cilt ve saç bakımında da çok sık kullanılan bir yağ. Kakao yağı yapısında bulunan Oleik Asit, Stearik Asit, Palmitik Asit, Linoleik Asit, Miristik Asit, Linolenik Asit, Laurik Asit, Kakao yağının içerisinde şu maddeler bulunmaktadır, Teobromin, E vitamini, Mangan, Kalsiyum, Demir, Çinko, Potasyum, Bakır, Dopamin, Feniletilamin, Kafein, Vitamin K maddeleriyle çatlak oluşuma karşı oldukça faydalı bir yağ, özellikle cilt tabakasını uyarıcı vitamin K, E vitamini, çinko, kafein, dopamin gibi maddeler ciltteki kollajen sentezini destekliyor.

Shea Butter

Shea yağı harkulade bir kozmetik bakım yağıdır. Bir çok pahalı ve kaliteli kremin içinde bulunan bir yağdır, shea butter de tıpkı kakao yağı gibi katı bir yağdır. Ancak aralarındaki fark shea butter oda sıcaklığında daha kremimsi bir yapıdadır. Yapısında bulunan Oleik Asit, Stearik Asit, Linoleik Asit, Palmitik Asit, Arachidic Asit, A vitamini, E vitamini, F vitamini içeriyor, özellikle A ve F vitamini çatlak üzerinde oldukça etkili vitaminler.

Hindistan Cevizi Yağı


Tıpkı shea butter ve kakao yağı gibi katı bir yağ olan hindistan cevizi yağı diğerlerine oranla daha yumuşak bir yapıdadır, öyle ki elinize aldığınızda erir sıvı hale gelir. Özellikle yabancı kaynaklarda cilt çatlaklarına karşı oldukça fazla kullanıldığını gördüğümüz bir yağ. Yapısında bulunan Omega 6, Linoleic acid, Monounsaturated, Oleic Acid, Caproic Acid, Capric Acid, Caprylic Acid, Lauric Acid, Myristic Acid, Stearic Acid, Alpha Tocopherol, Delta Tocopherol, Alpha Tocotrienols, Delta Tocotrienols, Gamma Tocotrienols, Vitamin K sayesinde çatlaklara faydalıdır. Özellikle k vitamini çatlaklar ve ciltteki kırmızı görünmler üzerine son derece etkilidir.

Hodan Yağı

Sıvı bir yağ olan hodan yağı yabancı kaynaklarda "borage oil" olarak geçiyor, ülkemizde çatlaklara karşı kullanımı çok bilinmese de orjinal hodan yağı çatlaklara karşı son derece etkili bir yağdır. Yalnız bilmenizi isteriz ki türkiye de orjinal hodan yağı bulmanız çok zor çünkü hodan diye bir sürü içeriği belirsiz yağ satılıyor. Hodan yağının yapısında bulunan linolenik asit, gama linolenilk asit (GLA), oleik asit, palmitik asit, godeleik asit bulunmaktadır, içerdiği yüksek oranlı GLA (gama linelenik asit) sayesinde çatlaklar üzerinde oldukça etkilidir. 

Avokado Yağı

Sıvı bir yağ olan avokado yağı oldukça yüksek miktarda a vitamini b3 vitamini, c vitamini ve b5 vitamini içeriyor. Çatlaklar noktasında son derece etkili bir yağ avokado yağı yapısında bulunan, Oleic Acid, Palmitic Acid, Linoleic Acid, Palmitoleic Acid, Steraic Acid, Linoleic Acid, A vitamini, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 gibi b vitamini gurupları, C vitamini, E vitamini, K vitamini ile Potasyum, Fosfor, Magnezyum, Kalsiyum, Sodyum, Demir, Selenyum, Manganez, Bakır ve Çinko açısından oldukça zengindir. Bu zengin yapısında bulunan br çok yağla çatlaklar için biçilmiş kaftanı oluşturuyor.

Jojoba Yağı

Jojoba Yağı çatlaklar konusunda çok sık kullanılan bir yağ, özellikle yoğun b vitamini e vitamini ve diğer yağlarda olmayan yağ asitleriyle cilt yapısına çok iyi uyum sağladığı ve cildin elastin liflerini beslediği bilinen bir yağ. Elastini beslemesi nedeniyle cilt çatlaklarına oldukça faydalı. Yapısında bulunan Eicosenoic Acid, Erucic Acid, Lignoceric Acid, Oleic Acid, Linoleic Acid, Palmitic Acid, Palmitoleic Acid, Steartic Acid, Arachidic Acid, Behenic Acid, B vitamini, E vitamini, Çinko gibi minerallerle çatlaklara oldukça faydalı bir yağ.

Lavanta Yağı

Yabancı forumlarda çatlaklara oldukça iyi geldiği yazılan bir yağ lavanta yağı, cilt üzerinde yağlanma bastırıcı sivilce önleyici ve cildin doğal yapısını dengeleyici özellikleri bilinen bir yağ. Çatlaklara karşı doğal yapıyı koruyucu olarak kullanılıyor.

E vitamini

Hamilelik çatlaklarında elastin ve kollajen tabasının azalmasından dolayı çatlakların oluştuğunu çatlak yazımızda belirtmiştik. E vitamini güçlü anti oksidan yapısı nedeniyle çatlakların oluşumunu azaltmada oldukça etkili bir vitamin. Ama bir uyarı yapalım karışımlarda kullandığınız e vitamini oranı yüksek olmalı, piyasadaki ampuller %3 ila %6 arası e vitamini içerir bu yeterli gelmez.

A vitamini 

Yağda çözülen bir vitamin olan a vitamini çatlakların oluşumunu engellemede kullanılabilecek oldukça etkili bir vitamindir. A vitamini olarak retinoik asit değil de retinol formunda kullanabilirsiniz. Yani retinly palmitat olarak satılan a vitamini yağları hamileler güvenle kullanabilirler. 
  

Yağlı Çatlak Kremi


Alında vereceğimiz tarif bir yağ karışımı olacak ama kremimsi olduğu için cildinize yedirebilirsiniz. Piyasada satılan çatlak önleyyicilerin çoğundan daha etkili olan bu tarifle cildinizdeki çatlak oluşumunu ilerleyen yazılarda anlatacağımız çatllak bakım kürüyle birlikte uygularsanız sonuçlarına inanamazsınız. Çünkü burada yazdığımız bilgiler uzun süren araştırmalar ve kaynak taramalarıyla yazılıyor, yani uydurmasyon şeyler değiller. Özellikle internet aleminde dolaşan bir çok bilginin çatlaklarınıza bir etkisi olmayacağını bilmenizi isteriz. Çünkü genelde birbirinin aynısı sallama bilgilerden oluşan bir yerli internet külliyetımız var. İşte size evde yapabileceğiniz çatlak bakım yağı yani en etkilisinden çatlak kremi.

Malzemeler
  • 50 gr kakao yağı
  • 50 gr shea butter
  • 50 gr hindistan cevizi yağı
  • 30 ml avokado yağı
  • 30 ml jojoba yağı
  • 20 ml hodan yağı
  • 10 ml lavanta yağı
  • 10 ml e vitamini
Kakao, shea ve hindistan cevizi yağlarını benmari usulü eritin, eriyen yağı soğuması için 1 saat kadar bekletin, daha sonra sırasıyla avokado yağı, jojoba yağı hodan yağı ve e vitamini ilave edip iyice karıştırın. Karıştırma işi bittiğinde en son olarak lavanta yağını ilave edip, karışımı boş bir kavonoza doldurun ve donması için buzdolabında bırakın. 30 dakika sonra çatlak bakım yağınız hazır. Yağı sabah akşam çatlak oluşması muhtemel bölgelere ve çatlaklara uygulayın.
Eğer hamile değilseniz bu karışımın içerisine e vitaminiye birlikte 10 ml a vitamini de ilave edebilirsiniz.
Ayrıca karışıma 10 ml skualen de ilave edebilirsiniz bu tercihe kalmış bir durum ama skualen de çatlaklara karşı oldukça faydalı bir yağlı maddedir. 



Sonuç olarak, çatlakların oluşmadan önlenmesi  için bitkisel içerikler ilk tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Ayrıca bu yağ karışımlarına a vitaminli yağ ve c vitaminli yağ ilave edilerek zenginleştirilebilir.  Yazımın sonuna gelirken, çatlak tedavilerinde özellikle bitkisel yağların tedavi destekleyici ve etkili peeling uygulamaları hakkında hazırladığımız çatlak tedavisinde kimyasal peeling başlıklı yazımıza bakabilirsiniz. 


Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Çatlak Bakımında Bitkisel Yağlar
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş