Göbek Bölgesi Cilt Çatlakları

  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş
Cilt çatlakları olarak bilinen ve genelde ciddi yara izi görünümlerine de neden olan  streç işaretleri hem kadınlarda hem erkeklerde özellikle hızlı kilo alma ve verme dönemlerinde göbek ve bel çevresinde meydana gelmektedir. Bu çatlakların oluşumları ve nasıl başa çıkacağınız hakkında aşağıda sizlere ayrıntılı bir yazı sunulacak ve yazımız alıntı ile desteklenecektir. 

Göbek Cilt Çatlakları

Göbek Bölgesi Cilt Çatlakları

Cilt çatlakları daha çok kadınlarda görülen ve ağırlıklı olarak göbek ve bel çevresinde görülen bir deri sorunudur. Bu durumun meydana gelmesi birden fazla etken neden olurken ve bunların genel olarak ana nedeni ise gerilen cildin buna ayak uyduramayıp deri altı tabakanın fazla gerilmesi ve ayrılmasıdır . Bu durumlarıda ortaya çıkaran en büyük nedenlerden ilki erken döneminde vücudun sürekli bir büyümesi ve gerilmesi, bir diğer ise hamilelik dönemi gibi hızlı kilo alma ve verme zamanlarıdır. 




Karındaki Çatlaklar

Bu her iki dönemde de çatlak olmadan atlatabilen kadın sayısı çok azdır. Göbek çatlakları genellikle yukarıdan aşağıya doğru olmakta ve ilk zamanlar kırmızı damarlar ile görüntü verirken, zaman içinde bunlar daha az göze değer şekilde cildiniz ile uyum sağlamaya çalışarak solmaya ve cildinize nazaran daha az saydam olma eğilimindedir.Cilt çatlakları sadece size görüntü rahatsızlığı vermez. Aynı zamanda cildinizi yırttığı için o kısmı yumuşak bir tabaka haline getirir ve sıkı bir görüntüden uzaklaştırır. Bu gibi durumları yaşamamak için bakımlarınızı ihmal etmemeniz ve cildinizi kurumaya ve yıpranmaya karşı nemlendirerek, kollajen sentezinin sağlanması için uygun bakımlar yapmanız gerekmektedir.  

Vücut Çatlakları Nedir


Genellikle hamilelik, aşırı kilo alıp verme, vücut geliştirme sporları ve genetik nedenlerle ciltte çatlaklar oluşur. Cildimiz epidermis, dermis ve deri altı yumuşak dokudan oluşur ve derimiz en büyük organımızdır. Derimiz zaman içinde kilo alıp verme veya esneme hareketleriyle yırtılır, işte adına vücut çatlağı denilen görüntü bu yırtılmaların sonucunda oluşup açığa çıkar. 

Çatlaklar, beyaz ırkı etkileyen ve sarı ırkta daha az gözlemlenen, beyaz tenli kadınlarda son derece yaygın bir cilt sorunudur. Çatlaklar çoğunlukla ergenlik dönemi ve otuz ila kırklı yaşlarda ortaya çıkar. İlk çatlaklar 10 ila 14 lü yaşlarda kız çocuklarında görülür. Çatlak görünümünden en çok kadınlar şikayetçi olsa da aslında çarlaklar hem erkek hem de kadınlarda görülen bir estetik görünüm bozukluğudur. Tıbbi olarak olumsuz durum oluşturmasa da görünüm olarak özellikle kadınları rahatsız eder. Kadınlarda en çok ilk gebelikte görünen çatlaklar, diyetler sonucunda da ortaya çıkabilir veya varolanlar daha derin ve belirgin olabilir.

 

Çatlaklar Nasıl Oluşur 

 

Cildimizin %75 kollajen %4 elastinden oluşan bir yapısı vardır. Elastin esasen cildin esnekliğini ve gerginliğini sağlayan bir proteindir. Bu kolajen ve elastin cildimizin alt katmanında bir ağ yapıdadır ve özellikle elastin lifleri hasar gördüklerinde cilt çatlakları açığa çıkar. Cilt çatlakları genellikle hormonlara bağlı olarak oluşur, hormonlarımız derimizdeki kolojen ve elastin tabakayı zayıf düşürdüğünde bu durumla karşılaşırız.


Çatlaklar kolajen liflerde elastin tabakasının zedelenmesiyle açığa çıkarlar. Çatlak oluşmaya başladığında iki aşamalı seyreden bir durumdur. Bir ila altı ay kadar süren ilk aşamada çatlaklar pembe mor arası kırmızımsı görünümdedir. Bu aşama çatlakların oluşum aşaması olup, bu aşamada veya öncesinde yapılacak çatlak bakım ve tedavisinin sonuç verme olasılığı çok yüksektir.


İkinci aşama ise renkli görünümün yerini süt beyaz görünümlü kalıcı hasarın oluştuğu aşamadır. Bu aşamadan sonra çatlakların düzelmesi gerekli tedavi ve bakımla çok uzun zaman alabilir.

Çatlak Bakımı

Çatlaklar oluşmadan önce veya oluşma aşamasında gerekli bakımlar yapılırsa çatlaklara karşı oldukça başarılı sonuçlar alınır. Bu noktada bir uyarı yapalım çatlak kremi adı altında satılan ürünlerin çoğu bir işe yaramaz, çünkü çatlak bakımı öyle kremle falan olabilecek şeyler değildir. Çatlaklar için özellikle vitamin ve yağ bakımları ile yağ bakımları yapılabilir. Vitamin olarak B3, B5, C, K ve E vitaminleri çatlaklara karşı oldukça etkilidir. Yağlar içinde kakao yağı, avokado yağı, biberiye yağı çatlaklar için kullanılabilecek ideal yağlardır. Ayrıca eğer hamile veya emzirmiyorsanız, glikolik asit, laktik asit gibi AHA (alfa hidroksi asit) gibi asitlerle yapacağınız bakımlar da oldukça iyi sonuç verirler, ama dediğimiz gibi hamile ve emziren kadınların bunları kullanmaları sakıncalı olablir.







Alıntıda da görüleceği üzere özellikle hamilelik esnasında oluşan göbek bölgesi çatlaklarına bakım yapmak her zaman için önemlidir. Bu yüzden çatlaklarınız oluşmadan önce tedbir almanız gerekir. Çünkü oluşmuş çatlağa yapacak çok az şeyiniz vardır ve dolayısıyla çatlaklarınıza oluşmadan önce bakım yapmalı ve durumdan daha az hasarla çıkmalısınız.  

Paylaş

Gül yağı ve Gül suyunun cilt için kullanımı ile ilgili bu blogda yazılan yazılar genel bilgilerin derlenmesi sonucu oluşan bilgilerdir. Bu blog hastalık teşhis veya tedavisi amacı taşımaz. Bir cilt sorununuz varsa ilgili doktora muayene olunuz. Blogda yazılan kozmetik uygulama vb. tariflerin insanları yönlendirmek gibi bir amacı yoktur. Yazdıklarımız bilgilendirme amaçlı yazılardır ve bu yazılardan çıkarılan sonuçlarla yapılacak bakım vb. işlemlerin sorumlulukları blog sahibine ait değildir. Yapılacak bakımlar sonucu oluşan olumlu ya da olumsuz sonuçlar kişilerin sorumluluğundadır. Bu bloğa ulaşmakla yukarıda yazdığımız durumları kabul etmiş olursunuz. Blogumda bulunan yazıların kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır. Yazılarımı kaynak göstererek kullanılabilir.

Benzer Yayınlar

Göbek Bölgesi Cilt Çatlakları
4/ 5
Oleh
  • Google Plus'ta Paylaş
  • Pinterestte Paylaş