Ciltte meydana gelen çatlakları gidermek için bir çok tedavi metodu bulunmaktadır. Bu makalede çatlaklar için kullanılan farklı tedavi yöntemleri sizlere bir ara sunulmaktadır.
Çatlaklar Nasıl Geçer
Vücut çatlaklarının oluşumu sırasında gerekli bakımı yapmayan kadınlar özellikle gebelik sonrası doğum çatlakları ile çok sık karşılaşırlar. Daha çok bel çatlakları ve karın çatlakları olarak görülen vücut çatlakları, kollarda bacaklarda ve göğüste de karşılaşılabilen bir çeşit cilt bozukluğudur. Aslında bir hastalık değildir, insan sağlığını doğrudan etkilemez, ancak estetik ve kozmetik rahatsızlık yarattığı için özellikle kadınlar bu çatlakları geçirmek isterler. Peki çatlaklar nasıl geçer.
Çatlak Tedavi Yöntemleri
Çatlakları geçirmek için bir çok kadının ilk aklına gelen şey çatlak kremi gibi kozmetik ürünlerdir. Ancak çatlak kremleri çatlağın oluşma aşamasında bile çok sınırlı etkilere sahipken çatlakları gidermesini beklemek hata olacaktır. Çatlak kremi ile çatlakları geçiremezsiniz. Özellikle bitkisel çatlak tedavisi gibi yollara hiç başvurmamak gererkir, otla, yağla, çer çöple çatlaklar giderilmez. Yani al devekuşu yağı (emu oil) sür çatlak geçsin, biooil al sür çatlaklar geçsin gibi şeyler hayalden öte değildir. Bu yazıda size en bilimsel çatlak tedavisi yöntemlerini aktaracağız.
Çatlakları silmek için günümüzde biodermogenesi çatlak tedavisi, lazerle çatlak tedavisi, fototerapi çatlak tedavisi, karboksiterapi çatlak tedavisi, dermabrazyon çatlak tedavisi, mezoterapi çatlak tedavisi, dermapen çatlak tedavisi, dermaroller çatlak tedavisi, prp çatlak tedavisi, radyofrekans çatlak tedavisi, kimyasal peeling çatlak tedavisi gibi metotlarla çatlaklar tedavi edilmeye çalışılmaktadır.
Biodermogenesi Çatlak Tedavisi
Son yıllarda ortaya çıkan bir çatlak tedavisi yöntemi biodermogenesi'dir. Peki biodermogenesi nedir ve çatlakları nasıl giderir ? Biodermogenesi pisa üniversitesi tarafından geliştirilen bir çatlak tedavisi protokolüdür. Çeşitli tekniklerin birleşmesi ile yapılmaktadır. Çeşitli aşamaları ile gerçekleşen bu tedavinin birinci aşaması kimyasal peeling uygulanmasıdır, peelingle ölü deriden arındırılan ciltten sonra ikinci aşamaya geçilir. Stim adı verilen ikinci aşamaya geçilir bu aşamada bir aktif serum cilde uygulanmasını içerir. Üçüncü aşama denen active aşaması öncesi jojoba yağı ve mısır yağından oluşan bir yağ karışımı çatlakların üzerine sürülerek elektromanyetik dalgalar uygulanıyor. Biodermogenesi ile çatlak tedavisi 15-20 seans sürmektedir. Seanslar haftada iki senas olarak uygulanır. Biodermogenesi fiyatı seans başına 150 lira olarak fiyatlandırılı ve bu durumda 2250 lira ile 3000 lira aradından çatlaklardan kurtulmuş olursunuz. Ancak bu bir bölgeye uygulanmaktadır. Yani karın çatlaklarında yapılan işlem aynı anda kol çatlaklarına ya da göğüs çatlaklarına uygulanmaz.
Lazerle Çatlak Tedavisi
Lazer çatlak tedavileri yaygın olarak kullanılır. Çatlak silmek için fraksiyonel lazerler kullanılır, uygulama çatlakların lazer cihazlarıyla yakılması mantığına dayanır. Deri tıpkı kimyasal peelingle çatlak tedavisi gibi kabuk bağlar ve soyulur, böylece hem üst deri yakılmış hem de cilt altında kolajen ve elastin liflerin yenilenmesi amaçlanır. Genelde 8 ile 10 seans arası uygulama yapılır. Fraksiyonel lazer ayda bir uygulanır. Lazerle çatlak tedavisi fiyatı uygulama yapan kliniğe göre değişmekle birlikte 100 ile 200 lira arasında seans ücretleri vardır. Toplamda 1000 lira ile 2000 lira arasında bir fiyat karşınıza çıkabilir, tabi çatlaklarınız çok yoğun değilse, yoğun çatlaklarda fiyatlar daha da artabilir. Ayrıca lazerden sonra kullanılması istenen serum ve kremlerin de alınması gerekmektedir. Bu bakım ürünleri ise 300 lira ile 600 lira arasında değişebiliyor.
Fototerapi Çatlak Tedavisi
Fototerapi çatlak tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Aslında fototerapi, saçkıran (alopesi areata), sedef gibi cilt sorunlarında da kullanılan bir yöntem olarak genelde puva (prosalen ve uva verilir) ve darbant UVB olarak adlandırılmaktadır. Aslında isimlerden de anlayacağınız üzere UVA ve UVB ışınlarına göre ayrışırlar. Led çatlak tedavisi olarak da adlandırılan bir yöntemdir aslında bir kaç yöntemin toplamına fototerapi ismi verilmektedir ve ana mantık çeşitli ışık boyları çatlakların üzerine uygulanması ile gerçekleşir. İpl ışınları da bu uygulama mantığına girmektedir, ipl lazer genelde epilasyondan dolayı bilinir ama çatlak tedavisinde de kullanılan bir yöntem, yani ipl çatlak tedavisi aslında çatlakların üzerine mavi ışık verilmesi le yapılmaktadır. Ulraviyole ışınlarla yapılan bu tedavide çeşitli ışıklar çeşitli dalga boylarında kullanılabilir. Tedavi kliniğe göre değişebilmektedir ve devlet hastanelerinde de yapılmaktadır, fiyatlar da bu durumda çok değişiklik gösterebilmektedir. Ama ortalama olarak senas başı ücret 100 lira ile 200 lira arasında değişmektedir. Toplamda ücreti 800 lira ile 2000 lira arasındadır.
Karboksiterapi Çatlak Tedavisi
Karboksiterapi çatlak tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Derialtına karbondioksit (CO2) gazının verilerek cilt altında dolaşımın sağlanmasını amaçlayan bir yöntemdir. Karboksi terapi selülitlerde, cilt germede bölgesel zayıflamada kullanılan bir yöntem olmasına karşın çatlak tedavisinde de kullanılmaktadır. Cilt altına verilen karbondioksit gazına tepki veren vücut o bölgeye bolca oksijen pompalayarak bölgede dolaşımın hızlandırılması ve cildin yenilenmesi amaçlanır. Uygulamada 0,3 mm kalınlığındaki çok ufak iğneler cilt altına karbondioksit enjente eder, 10 ile 30 dakika arasında değişen sürelerde uygulama yapılır. 15 ile 20 seans arasında süren bir tedavi öngörülür, seansı 75 lira ile 200 lira arasında değişen ücretlere tabidir, bu da ortalama tedavi ücretinin 1250 lira ile 3000 lira arasında değiştiği anlamına gelmektedir. Özellikle yağ hücreleri üzerinde uygulanan bu yöntem çatlak tedavisinde fazla etkili değildir. Daha çok yardımcı tedavi olarak kullanılır.
Dermabrazyon Çatlak Tedavisi
Dermabrazyon çatlak tedavisinde kullanılan oldukça eski bir tedavi yöntemidir, dermabrazyon çatlak tedavisinde cildin ucuna mikro zımpara bağlı bir cihaz yöntemiyle soyulması veya aşındırılması olarak tarif edilebilir. Yüksek devirli cihaz ucunda bulunan mikro zımparalar çatlakların üzerine sürülerek mikro peeling yapılır, üst derinin soyulması ve cilt altının uyarılarak kolajen ve elastin salgılaması hedeflenir. Özellikle mekanik dermabrazyon günümüzde çok kullanılmayan bir yöntemdir, zaten lazerle çatlak tedavisi de benzer bir mantıktadır ve lazerli dermabrazyon sıklıkla uygulanır yani deride kontrollü hasar oluşturma yöntemidir ve mantık olarak kimyasal peelinge benzeyen bir yöntem olmakla birlikte gerek uygulama riskleri gerekse bakım zorlukları nedeniyle pek tercih edilmez.
Mezoterapi Çatlak Tedavisi
Mezoterapi çatlak tedavisinde özellikle son yıllarda çok sık kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında tıpkı karboksiterapi gibi selülitler için geliştiriliş bir tedavi yöntemi olmakla birlikte çatlak tedavisi için de kullanılmaktadır. Mezoterapi aslında biodermogenesinin ikinci aşaması ile benzer bir yöntem, cilt altına çeşitli serumlar ve vitaminler enjekte edilir. Tabi buradaki amaç gene elastin ve kolajen seviyelerini yükseltmektir. Cildi soyucu etkiler göstermediği için başarı şansı oldukça düşük bir yöntem olarak karşımıza çıksa da Avrupa'da özellikle çokça tercih edilir. Seans başı 100 lira ile 250 lira arasında ücretler istenen bu tedavide 20 seans uygulama yapılmaktadır, haftada bir uygulanan mezoterapi ile çatlak tedavisi için ortalama olarak 2000 lira ile 4000 lira arasında ücretler toplam olarak karşınıza çıkabilir.
Dermapen Çatlak Tedavisi
Dermapen çatlak tedavisinde yeni kullanılan bir yöntemtir. Dermapenle çatlak tedavisi dermaroller ile aynıdır, aralarındaki fark dermapen kalem şeklinde ucunda iğneler olan bir cihazdır ve çatlaklar üzerine uygulanır, uygulanan bölgede mikro kanallar açarak cildi deler ve hücre yenilenmesini sağlar. Kalem şeklinde bir aletle 0,02 mm den başlayan kalınlıklarda iğneler cilde 90 derecelik açıyla dik biçimde uygulanır, uygulama yapılan bölgelerde mikro kanallar açılarak cilt altındaki dokunun yenilenmesi ve cilt üstünün soyularak çatlakların giderilmesi beklenir. Aslında mantıklı bir yöntemdir ama çeşitli vitamin, mineral ve seyreltik asitlerle desteklenmesi başarı şansını arttırır. Tedavi süreci haftada bir olmak üzere 16 ile 24 seans arasında değişir. Fiyatlarda çok değişkenlik gösterebilir ortalama 50 lira ile 150 lira arası ücretler istenir. Uygulamanın toplam maliyeti 800 tl ile 2000 tl arasında değişir, bu arada klinikler size uygulama sonrası bakım kremleri ve serumları satarlar bunlar içinde 500 lira civarında ücret talep edilir.
Dermaroller Çatlak Tedavisi
Dermaroller çatlak tedavisinde kullanılan bir diğer metottur, aslında dermapen ile aynıdır bundaki tek fark ucunda çok ince iğneler bulunan silindirli bir cihaz cilt üzerinde gezdirilir. Akapunkturdan esinlenen bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Cilt üzerinde delikler açmak suretiyle hasar oluşturarak cilt altınının uyarılması sağlanır. Ülkemizde çok yaygın bir yöntemdir, bunun nedenlerinden birisi, dermaroller aletinin oldukça ucuz fiyatlara satılmasıdır.Aleti alan kadınlar haftada bir çatlakların üzerinde işlem yaparlar. Fakat çok başarı sağlanmaz bunun nedeni cildi uyarmanın başlı başına yetmemesidir.
Dermaroller kullanacaksanız, a vitamini, c vitamini, e vitamini, glikolik asit, b5 vitamini, hyaluronic acid, madecassol, gibi yardımcı vitamin, asit ve kremleri de muhakkak kullanmalısınız. Dermaroller aleti genelde 50 lira ile 150 lira arasında fiyatlara satın alınan aletlerdir. Daha pahalı fiyatlarla da satılır ancak piyasada genelde çin malı bu aletler satılır. Kliniklerde seans başına 50 lira ile 100 lira arasında değişen fiyatlarla uygulanır toplamda 750 lira ile 1500 lira arasında fiyata dermarollerle çatlak tedavisini güzellik merkezlerinde yaptırabilirsiniz. Tabi dermapende olduğu gibi size çok çeşitli kozmetik ürünler solüsyon ve serumlar satılır bunun da fiyatı 200 lira ile 500 lira arasında değiştirir.
Prp Çatlak Tedavisi
Prp ile çatlak tedaviside son dönemlerde yaygınlaşan tedavi metodlarından birisidir. PRP (platelet rich plasma) nın kısaltılmışıdır. Platelet denen trombositlerin zenginleştirilerek cilt altına enjekte edilmesi metodudur. Saç dökülmesinden, cilt lekelerine, kırışıklıktan, cilt yenilemeye bir çok alanda kullanılan bir yöntemdir. Yöntemin amacı kişiden alınan kendi kanı zenginleştirilerek kök hücre formunda problemli bölgeye mezoterapi veya napaj yöntemiyle enjekte edilmesidir. Kişiden alınan kan santrifüjle ayrıştırılıp prp ve ppp plazmaları elde edilir, bu elde edilen bol büyüme hücreli madde çatlaklara geri enjekte edilir. Böylece cilt altındaki kollajen ve elastin dokunun yenilenmesi amaçlanır. Genellikle çatlaklarda yardımcı tedavi görevi görür.
Radyofrekans Çatlak Tedavisi
Radyofrekans çatlak tedavisinde kullanılan eski bir yöntemdir ve yardımcı bir tedavi şeklidir. Ucunda altın iğneler bulunan bir cihaz, ciltten içeri girerek cilt altına radyo dalgaları göndererek cilt altındaki kolajen ve elastin sentezini arttırması amaçlanır. Bir nevi dermapen veya dermaroller yönteminin gelişmişidir, ciltte delik açılmasının yanı sıra radyo dalgaları da gönderilir. Ülkemizde çok fazla bulunmayan bir cihaz olmadığı için çok kullanılan ve popüler bir uygulama değildir. Birde dediğimiz gibi daha çok yardımcı tedavi olarak kullanılır.
Kimyasal Peeling Çatlak Tedavisi
Son olarak çatlak tedavisi yöntemi kimyasal peelingtir. Aslında çatlak tedavisinde en etkili yöntem kimyasal peelingdir, çünkü hem üst deriyi soyabilir hem de cilt altını onarabilen bir tedavi metodu olarak kullanılabilir. Genellikle glikolik asit ve tca ile yapılan bir çatlak tedavisi yöntemidir. Tek başına etkili olmakla birlikte vitamin ve mineral bakımlarıyla çok daha etkili ve kesin çözümler sunabilmektedir. Dermaroller ile birleştirilerek uygulanacak bir tedavi yöntemi oldukça başarılı sonuçlar verir. Konuyla alakalı zaten uzun uzun yazılar yazdığım için size o yazı başlıklarını vereceğim, glikolik asit çatlak tedavisi ve tca kimyasal peeling çatlak tedavisi yazılarıma bakabilirsiniz.
Sorularınızı yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.
Paylaş
Çatlak Tedavisi
4/
5
Oleh
Fatma Temiz
13 yorum
yorumDermarollerla Tca peeling birlikte nasıl uygulanıyor?
Cevapla15 gün ara verirseniz kullanabilirsiniz.
CevaplaSizin tavsiye ettiğiniz yöntem veya yöntemler hangisidir? Kalça basen bölgesi çatlaklar için.
CevaplaAlt karın bölgesinde ve yan kosımlarımda hamilelikle oluşan yeni çatlaklarım var henüz doğum yapmama 10 gün var hangisini doğum sonrası kullanmak en etkili sonucu verir
CevaplaYani en iyi sonuc veren yontem hangis
CevaplaMrb kimyasal peeling yontemını emzırırken uygulayabılırmıyız ve oranlar vermişsiniz tam anlayamadım oranlarına goremı satılıyor urunler
CevaplaBütün bu uygulamalar hepsinı sean sayisini dediginiz gibi yaptırdım diyelim çatlakların ne kadarını götürür
Cevapla15 er günlük aralarla kullanılır. yani 15 gün dermaroller, 15 gün tca peeling. ama ben dermaroller ile çok sık tca önermem, daha çok dermaroller ile birlikte glikolik asit ve c vitamini yapmanız daha iyi olur
Cevaplatek yöntem denilemez. ama işte her halükarda çatlakların soyulması gerekir. ara ara tca ara ara glikolik asit ve c vitamini bakımları ara ara dermaroller
Cevaplayapmanız gereken şey hamilelik süresince hindistan cevizi yağı, shea butter skualen falan kullanıp sonrasında oluşmasını engellemek. bebek emzirme döneminden sonra başlayabilirsiniz tedavilere
Cevapladermaroller, glikolik asit, c vitamini bakımları ile birlikte ara ara tca yapmak
Cevaplaemzirirken kullanılmaz
Cevaplaçatlakların %70 i gider
Cevapla